maandag 24 februari 2014

De Kliniek...

Welkom bij de rondleiding op Klinik Kalvari.


Allereerst zie je de patiënten die naar onze kliniek komen en vanaf een uur of zeven wachtten tot de kliniek rond acht uur open gaat. Elke dag hebben we tussen de 10 en 30 controle patiënten. Daarnaast nemen we afhankelijk van het aantal verpleegkundigen tussen de 5 en 15 nieuwe patiënten aan.
Op dit moment hebben we meer dan 5000 patiënten dossiers.


De controle patiënten leveren hun patiëntenkaart in en hun dossier wordt klaargelegd. De nieuwe patiënten vullen een formulier in waarin ze hun klachten kunnen aanvinken. Daarnaast schrijven ze hun persoonsgegevens op.



Alle patiënten worden gewogen, hun bloeddruk wordt gemeten en er vindt een oriënterend gesprekje plaats. Degene die dit gesprek doet plaatst vervolgens hun dossier bij een van de verpleegkundigen.


De verpleegkundigen bekijken de gegevens en doen waar nodig verder lichamelijk onderzoek.
Voor TBC, geslachtsziekten(Soa's) en Malaria verwijzen ze de patiënt door naar het laboratorium.
Voor de Hiv/aids test gaan de patiënten eerst naar een counselor die meer informatie geeft over deze ziekte en de procedure van de test uitlegt. Daarna gaat ook deze patiënt naar het laboratorium.




Alle testen verlopen volgens een vastgestelde procedure. De patiënten geven hun spuug af voor TBC, bloed voor Hiv/aids of er word een uitstrijkje gemaakt voor de geslachtsziekten.


De patiënt wacht de uitslag voor de kliniek af, waar lectuur ligt en informatieve films worden gedraaid. Bij de Hiv/aids test verteld de counselor de uitslag. Als de patiënt positief is getest wordt er uitleg gegeven over de medicatie en hoe je met deze ziekte kunt leven.




De patiënten halen hun voorgeschreven medicijnen op in onze apotheek. Voor TBC, Hiv/aids en malaria medicijnen hoeven onze patiënten niet te betalen. Deze medicijnen worden beschikbaar gesteld door de overheid.
Als de patiënt zijn recept heeft ingeleverd, gaan ze langs onze pastoraal medewerker dominee Leo.
Hij praat met de patiënt, leest een stukje en bid met de patiënt.




De patiënt haalt daarna de medicijnen op uit de apotheek en gaat naar huis. Vaak wordt er een controle afspraak gemaakt.

Elke dag hebben we om half elf een koffiepauze. We bidden samen en bespreken de dag.
Mama Julia kookt voor ons, zij is een van de motoren van de kliniek.
Naast de kliniek wordt druk gewerkt aan een nieuw gebouw om onze zorg verder uit te breiden. Als alles volgens plan loopt hopen we dat gebouw in April af te hebben.



Tot zover deze rondleiding! de groeten van onze collega's!


2 opmerkingen:

tamara zei

mooi kijkje in jullie dagelijkse praktijk! bedankt!

groetjes
Tamara

Alie zei

Bedankt voor deze mooie presentatie! Duidelijk!